Damir Marjanović: Genetika od mjesta zločina do "genetičkog" porijekla naroda

Prof. dr. Damir Marjanović je bosanskohercegovački znanstvenik rođen u Sarajevu prije 39. godina. Znanstveni je savjetnik na Institutu za genetičko inžinjerstvo i biotehnologiju i vandredni profesor Univerziteta u Sarajevu. U njegovoj bibliografiji može se pronaći preko 150 znanstvenih i stručnih objava i 7 knjiga, učešće na više od sedamdeset znanstvenih, uglavnom internacionalnih skupova, preko 30 realiziranih pozvanih predavanja i još mnogo, mnogo toga.

Iza sebe, kao voditelj i istraživač, ima realiziran veliki broj istraživačkih i stručnih projekata u BiH i inostranstvu, od kojih se izdvajaju Identifikacija žrtava Drugog svjetskog rata, Analiza diverziteta Y-vezanih molekularnih markera u BiH i regionu, u javnosti poznat pod “Genetičko porijeklo naroda”, te Analiza arheoloških skeletnih ostataka iz Zgošče te kraljevske grobnice na Bobovcu.

Također, jedan je od pionira misije Identifikacija žrtava rata u BiH. Mentor je pri izradi više doktorskih i magistarskih disertacija, te nekoliko desetaka diplomskih radova. Dobitnik je Večernjakovog pečata za znanstvenika godine u 2011. Proteklih skoro godinu dana široj javnosti je poznat kao ministar za obrazovanje, nauku i mlade u Kantonu Sarajevo.

Ono što profesor Marjanović ističe da je za njega najbitnije jeste: ponosni otac petnaestogodišnjeg dječaka Tina i muž supruge Katarine.

Tema predavanja na konferenciji: Genetika od mjesta zločina do “genetičkog” porijekla naroda.