Predavači X Vaša(r) ideja: Zana Karkin

zana karkinZana Karkin je nekadašnja učenice Prve gimnazije u Sarajevu, a danas je diplomirana inžinjerka informacionih tehnologija i magistrica ekonomije. Još kao dijete u opkoljenom Sarajevu, obećala je sebi da će život posvetiti razvoju Bosne i Hercegovine.

Razvoj BiH je oduvijek vidjela kroz napredak u oblasti informacionih tehnologija te se sprva bavila korištenjem IT-a sa ciljem očuvanja kulturno-historijskog naslijeđa (npr. 3D rekonstrukcije), a potom se fokusirana na ekonomski prosperitet potaknut razvojem IKT sektora. Nastojanje da doprinese razvoju informacionog društva u Bosni i Hercegovini usmjerilo ju je ka profesionalnim angažmanima u internacionalnim organizacijama kao što su UNDP, OSCE i HOPE’87. Danas radi kao Izvršna direktorica klastera kompanija iz BiH koje se bave razvojem softvera pod nazivom BIT Alijansa. Zajedno sa kompanijama osnivačima BIT Alijansa je inicirala inovativan edukacijski program BIT Camp koji nezaposlenim osobama nudi priliku za edukacijom i zapošljavanjem u IT sektoru u bh. kompanijama na pozicijama softver developera. Suosnivač je DoIT-a, Udruženja koje se bavi jačanjem informacionog društva u BiH, i Udruženja Sitan vez koje ima za cilj promociju i jačanje svijesti o bh. historiji, kulturi, tradaciji i identitetu.