Književnost uživo

Projekt Književnost uživo osmišljen je da kroz zabavu, lični angažman učenika i u opuštenoj atmosferi oslobođene školske stege, otvori svijet savremene književnosti mladima.

Kreiran s ciljem populariziranja književnosti kao vida edukacije, ali i kreativne zabave koja treba potaknuti učenike da i sami uzmu učešće u organizaciji,  Književnost uživoje svojevrsna radionica. Naime, projekt je nastao kao plod saradnje nekolicine učenika i profesora maternjeg jezika Prve i Druge gimnazije, a realizirao se tokom školske 2014. / 2015. godine godine.

Vodeći se pedagoškim načelom  koje kaže da u procesu odrastanja, preuzimanje inicijative i odgovornosti za vlastite postupke jeste ključni momenat, Književnost uživo je koncept koji podrazumijeva aktivni angažman učenika u svim segmentima dok je uloga profesora isključivo mentorska. Profesori pomažu učenicima, ali na način da ih pravilno usmjeravaju bez uplitanja u njihove radove. Ovakav koncept omogućava mladima u našem gradu da budu kreativni, istodobno im omogućavajući prostor i za razvoj kritičke svijesti. U stvaranju njihovih kreativnih uradaka podršku im je pružila i ekipa sa eFM Studentskog radija, omogućavajući im stručnu pomoć, ali i educirajući ih kako da to u budućnosti samostalno rade.

Svi oni koji su prisustvovali druženju u okviru projekta <em>Književnost uživo</em> imali su priliku družiti se sa piscima Enesom Kurtovićem, Almirom Alićem, Draganom Mladenović, prof. dr. Zdenkom Lešićem, te poslušati učeničke kritičke radove, pogledati video uratke, kupiti knjigu i još mnogo toga.