Kako i zašto smo počeli?

sec_5229-largeIdeja za pokretanje projekta Vaša(r) ideja javila se krajem 2012., a po okončanju implementacije nekoliko radionica, kroz istraživanje koje su članovi Udruženja PLUS sproveli nad skoro 900 sarajevskih srednjoškolaca, kao i kroz lične kontakte sa mladima. Iz dobivenih rezultata shvatili  smo kako mladi tokom svog formalnog obrazovanja ne kreiraju realnu sliku stanja na tržištu rada u Sarajevu i BiH, i da većina temelji svoje planove za budućnost na osnovu predrasuda o mogućnostima i načinima zapošljavanje, a ne na osnovu vlastitih sklonosti i spremnosti na predani rad. Evidentno je da takav način poimanja stvarnosti srednjoškolaci nastavljaju njegovati i tokom studiranja, stavljajući u prvi plan dobivanje diplome a ne usvojeno znanje i vještine.

Istraživanje PLUS-a je pokazalo kako mladi najveći broj informacija dobivaju putem weba i TVa, te da vjeruju plasiranim informacijama. No, zbog velike količine trivijalnog sadržaja na TV programima, portalima, ali i u okolini, mladi odrastaju imajući nerijetko loše uzore u ljudima koji su slavu postigli „preko noći“. S druge strane, formalno obrazovanje u Sarajevu, kao i u BiH, se i danas temelji samo na usvajanju znanja, nerijetko njegujući repetitivno znanje a mladi rijetko imaju priliku doći u kontakt sa uspješnim ljudima koji su svoja postignuća temeljili na predanom radu.

Stoga smo kreirali projekt kojem je cilj motivisati mlade na konstruktivnije i odgovornije djelovanje prema sebi i svojoj okolini kroz preuzimanje vlastite inicijative za samounapređenje, razvoj kritičke svijesti, kreiranja pozitivnih uzora i njegovanja vrijednosti predanog učenja i rada kao jedinim ispravnim putem ka vlastitom progresu.

Naše istinsko uvjerenje da se život jedne zajednice može značajno unaprijediti kontinuiranim širenjem pozitivnih ideja i iskustava kao vid inspiracije za širu javnost je bazirano na naučnim i ličnim spoznajama. Stoga nam je bila želja  kreirati po uzoru na TED TV jedinstvenu na ovim prostorima kuću znanja koja se temelji na kliring metodi[1].

[1] KLIRING – na engleskom obuhvata konotacije kao što su: pročistiti, očistiti, objasniti. Kliring je baziran na otkriću da brojni čovekovi problemi nastaju kao rezultat nesposobnosti da se ostvari autentičan i zadovoljavajući međuljudski odnos (…)

Kliring daje prednost subjektivnoj realnosti klijenta, koju klirer nastoji da razume i da mu pomogne da bolje funkcioniše u svakodnevnom životu (…) Klijent i klirer se tokom rada nalaze u ravnopravnom odnosu, neposrednom i otvorenom, koji je regulisan jasnim i doslednim stručnim i etičkim normama. (opširnije na web siteu: http://www.dijada.com/sta_je_kliring.htm)

Šta smo uradili do sada?

Projekt Vaša(r) ideja smo pokrenuli početkom 2013. godine i do sada smo realizirali više od deset konferencija, u najvećem broju u Sarajevu, ali bili smo i u Mostaru i Banjaluci. Od početka rada do danas na našim konferencijama gostovalo je više od trideset predavača – stručnjaka praktičara iz različitih oblasti ljudskog djelovanja, a koji su nastojali da inspirišu i motivišu mlade ljude, kao i širu publiku. Svojim autoritetom predavači postaju kvalitetnim uzorom mladim ljudima a svojim radom daju primjer kako je u bh. društvu uspjeh moguć ali samo predanim trudom i radom. Govornici imaju zadatak da u 20-to minutnom izlaganju bh. publici približe spoznaje do kojih su u svom radu došli a koje su od značajne pomoći ljudima da bolje funkcionišu u svakodnevnom životu. Teme iz oblasti obrazovanja, književnosti i umjetnosti, sporta, dizajna, biznisa, historije, ljudskih prava su samo neke od tema koje nudimo našoj publici.

S obzirom da je osnovna misija ove konferencije besplatno širenje pozitivnih ideja i spoznaja s ciljem mijenjanja mišljenja i stavova mladih ali i šire javnosti, sva izlaganja se snimaju kamerama u HD rezoluciji a poslije profesionalne obrade distribuiraju medijima, besplatno.  U isto vrijeme, kreirali smo bazu predavanja na zvaničnom web siteu našeg udruženja, kao i besplatni komunikacijski kanal na youtube-u kako bi šira javnost uvijek imala besplatan pristup i download. Tokom posljednje dvije godine, predavanja sa konferencija Vaša(r) ideja su se redovno prikazivala i u okviru obrazovnog programa na FTV-u i TV Vogošća a mnoge televizijske kuće, kao i portali su prikazivali pojedina predavanja koja su im bila u datom trenutku zanimljiva. Na popularnost pojedinih tema i predavača ukazuje i njihova gledanost na youtube kanalu koja se nerijetko kreće u rasponu od nekoliko hiljada pregleda.

Korak dalje

Od 2015. godine konferencije smo proširili i radionicama za mlade. Pet timova iz cijele BiH – Mostar, Stolac, Maglaj, Banjaluka i Sarajevo, imaju priliku učiti kroz rad. Njihovo jednogodišnje učenje biva krunisano uracima koji se prezentiraju na kraju godine, na posebnoj konferenciji. Na ovaj način mladi, inspirisani našim konferencijama, tragaju za zanimljivim pričama iz svojih lokalnih zajednica i donose nam ih u obliku filma, kolumni ili pak stripa. Pri izradi svojih kreativnih rješenja imaju stalno mentorstvo stručnih ljudi. Na ovaj način smo omogućili mladima da uče kroz rad i aktivno participiranje u organizaciji konferencija.

Koliko smo uspješni prosudite sami u našoj video i fotogaleriji.