Selmedin Mesihović: Da li je Bosni i Hercegovini potrebna neoklasicistička revolucija u stilu grčko-rimske civilizacije?

Prof. dr. sc. Selmedin Mesihović je rođen 1975. u Sarajevu gdje je završio osnovnu školu i gimnaziju. U akademskoj 1995./1996. upisuje studij Historije na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu, na kojem je i diplomirao na temu “Glasnička kultura” pod mentorstvom prof. dr. sc. Envera Imamovića. Od aprila 2000. godine biva zaposlen na istom odsjeku kao asistent na nastavnom predmetu Opća historija starog vijeka.

Postdiplomski studij Arheologije na Filozofskom fakultetu u Zagrebu upisuje 2001. ggdje magistrira a potom i doktorira na Odsjeku za povijest istoimenog fakulteta. Doktorirao je na temi “Dezitijati: kulturna i narodnosno-politička zajednica u Iliriku i osvajanja Oktavijanova doba” 2007. godine pod komentorstvom prof. dr. sc. Brune Kuntić Makvić i prof. dr. sc. Borisa Olujića.

2009. godine Mesihović biva izabran u zvanje docenta i do 2012. godine obnaša dužnost šefa Katedre za arheologiju Odsjeka za historiju. U septembru 2013. godine izabran je u zvanje vandrednog profesora iz oblasti stari vijek na Odsjeku za historiju Filozofskog fakulteta u Sarajevu.

Profesor Mesihović je duži vremenski period aktivan u društveno-političkom životu Bosne i Hercegovine. U okviru te aktivnosti objavio je više desetina angažiranih članaka na temu općedruštvenih, političkih, ekonomskih i kulturnih procesa u Bosni i Hercegovini i okruženju, u periodikama (časopis “Novi Plamen”), dnevnim novinama (“Oslobođenje”) i portalima (“AbrašMedia”,”Tačno.net”).

Profesor Mesihović je u svom dosadašnjem radu objavio veliki broj znanstvenih radova iz klasičnog historijskog razdovanja, više udžbenika i priručnika, kao i tri stručne knjige.

Tema predavanja na konferenciji: Da li je Bosni i Hercegovini potrebna neoklasicistička revolucija u stilu grčko-rimske civilizacije?