PROJEKT: Through Homes To Prosperity

Projekat Through Homes To Prosperity još jedan je u nizu projekata udruženja Plus posvećen mladima i njihovom razvoju kroz vannastavni angažman, kreativne i edukativne radionice, kao i kroz putovanja kroz cijelu Bosnu i Hercegovinu.

Through Homes To Prosperity, poznat i pod svojim akronimom THTP, kreiran je s ciljem da okupi dvadesetak srednjoškolaca iz šest bosanskohercegovačkih gradova, Banja Luke, Bihaća, Goražda, Mostara, Sarajeva i Zenice sa ciljem da svi zajedno upoznaju Bosnu i Hercegovinu, njene gradove i kulturu. Putem koncepta zasnovanog na razvoju pojedinačnih sposobnosti, kao što su vještina retorike i liderstva, svi učesnici u ovom projektu kući su se vratili sa sposobnostima, ali i motivacijom, da bude najbolja verzija sebe.

Učesnici su u sklopu projekta imali priliku posjetiti Zemaljski muzej u Sarajevu, Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine, te planinariti do vrha Jahorine i posjetiti Hercegovinu, tačnije, gradove Mostar, Stolac i Neum. Tokom homestay faze projekta, naši mladi učesnici su otputovali jedni kod drugih u posjete, te su zajedno proveli par dana pohađajući nastavu, upoznavajući se sa gradovima u kojima prije nisu imali priliku boraviti i jednostavno se družiti.

Idejni tvorci, a ujedno i realizatori ovog projekta, Irfan Osmanović i Ena Jusufbegović vrijedno su radili skoro šest mjeseci na pripremama i organizaciji ovog značajnog projekta čiju je vrijednost prepoznala i Američka ambassada u Sarajevu.