XII Vaša(r) ideja: Salih Teskeredžić

Salih Teskeredžić (1962) diplomirao je na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu i magistrirao produkt dizajn na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Profesor je na Akademiji likovnih umjetnostu u Sarajevu na odsjeku za produkt dizajn, predavač na predmetu industrijsko oblikovanje. Radovi iz područja produkt dizajna, enterijera i arhitekture realizovani su za kompanije u više evropskih zemalja (Austrija, BiH, Danska, Italija, Njemačka).

Svoje radove izlagao je na međunarodnim sajmovima namještaja i enterijerske opreme u Milanu, Kelnu, Njuroku, Parizu, Kopenhagenu, Beču, Ulmu, Hanoveru, Ljubljani, Beogradu, Zagrebu, Sarajevu i dr. gradovima.

Samostalno je izlagao u galeriji “Mak” u Sarajevu (1997), galeriji “Wuk – Werkstatte und Kulturhaus” u Beču (1999), galeriji “Collegium artisticum” u Sarajevu (2001) i učestvovao na više skupnih izložbi.

Mnogi od njegovih proizvoda dobitnici su napriznatijih međunarodnih nagrada iz oblasti produkt dizajna od kojih se izdvajaju: 4 Red Dot nagrade za sarajevski brend “Gazzda”, 10 nagrađenih proizvoda sa “Interior Innovation Award”.

Lakoća kojom Teskeredžić razvija svoje proizvode ukorijenjena je u višegodišnjem radu u praksi i razvoju proizvoda direktno u produkciji utemeljenim početnim dizajnerskim iskustvom vezanim za rad u bh. fabrici GV MEBL u kojoj je uspješno razvio prepoznatljive sisteme proizvoda koji su nagrađeni najznačajnijim regionalnim nagradama.

Oblikovani postupak Saliha Teskeredžića ukorijenjen je u tradiciji modernizma i savremenim stremljenjima u produkt dizajnu.

Tematizira odnos materijal-tehnologija, forma i emocija, ručni rad-industrijska obrada kroz naglašeni emotivni odnos prema materijalu drvetu.

Svojim zrelim radovima koji su bazirani više u pravcu razvoja sistema nego pojedinačnih proizvoda Teskeredžić daje neizbrisiv pečat identifikaciji bh. savremenog dizajna i kompanija Artisan, Rukotvorine i Gazzda.